NOVOSTI – kako projekt napreduje

 

5. SASTANAK ŠIREG TIMA  

Dana 11.12.2020. godine održan je 5. sastanak šireg tima. Na sastanku su prisustvovali partneri iz Socijalno uslužne zadruge Martinov plašt Ivana Leško i Veselko Musa, vanjski suradnici Eva Jurković, Miroslav Bojić i Monika Janković, administratorica Laura Khera i voditelj projekta TREBAM SUSTAV  Zoran Jelić. Sastanak je sukladno mjerama održan preko ZOOM-a. Glavne teme sastanka su bile završnica projekta, dogovor datuma 3. kruga radionica i rad s korisnicima. Iako smo se sastali online, uspješno smo sve dogovorili i pružili jedni drugima podršku. Očekuje nas još jedan, zadnji sastanak šireg tima, nakon Nove Godine. Do tada, želimo jedni drugima i svima Vama Svako dobro u 2021-oj godini! 

 

STUDIJSKO PUTOVANJE U ŠVEDSKU  

Četiri sudionika, Zoran Jelić, Davor Škundrić, Elvis Šopić i Vedran Vincelj uputili su se na studijsko putovanje u Švedsku od 11. listopada do 16. listopada, 2020. godine. Krenuvši iz Zagreba prošli su sve mjere i restrikcije vezano uz pojačanu sigurnost za vrijeme putovanja. Zahvalni što se putovanje nije moralo otkazati radi pandemije, sretno su sletili u Stockhlom. Studijsko putovanje podrazumijevalo je posjetu terapijskoj zajednici Basta u Nykvarnu gdje su se sudionici imali prilike upoznati sa poslovima socijalnog poduzetništva - hostel za pse, škola jahanja, rad na rehabilitaciji ovisnika i zatvorenika. Zatim su posjetili organizaciju X-CONS koja se specijalizirano bavi zatvorenicima i jedna je od dvije najveće organizacije takve vrste u Švedskoj. Idući dan uslijedila je posjeta organizaciji KRIS koja se također specijalizirano bavi zatvorenicima i najutjecajnija je organizacija takve vrste u Švedskoj. Nakon toga, sudionici su imali prilike čuti više o radu Hotela Brunsbo sa 93 kreveta u mjestu Skara. Sudionici su slušali o povijesnom razvoju hotela, načinu zapošljavanja korisnika, razvojnim projektima koji uključuju uzgoj organskog povrća, izgradnju i organizaciju svadbenih svečanosti u stakleniku. Tijekom putovanja sudionici su još imali priliku čuti o radu terapijske zajednice koja ima firmu za pranje automobila i specijalizirano čišćenje vlakova u sklopu željezničkih terminala te su više čuli i o firmi za kupovinu, preradu i prodaju transportnih paleta u industrijskoj zoni u Goteborgu. Za kraj sudionici su posjetili organizaciju VAGEN UT koja se bavi socijalnim poduzetništvom te broji cca 160 zaposlenih osoba. U sklopu posjete čuli su o njihovom dosadašnjem radu, povijesti organizacije, filozofiji poslovanja, bivšim i trenutnim projektima i programima. U sklopu njihovog sjedišta djeluje nekoliko poslovnih jedinica - tisak majica na sve vrste tkanina, izrada kućanskih i ukrasnih predmeta od recikliranih materijala, uređenje okoliša i stolarska radionica. Također VAGEN UT organizacija ima firmu koja se bavi uzgojem biljaka, voća i povrća, proizvodnjom začina i ukrasnog bilja, restoranom i pružanjem usluga organiziranja poslovnih susreta i konferencija. Sudionici studijskog putovanja, vratili su se u Hrvatsku obogaćeni za jedno veliko iskustvo. Upoznali su model rada kakav bi trebalo uvesti u Hrvatsku po pitanju resocijalizacije bivših zatvorenika u društvo. Nadajmo se da će u skorije vrijeme sličan način rada zaživjeti i na našim područjima. Do tada, malim koracima, ali vrijednim možemo doprinijeti tom procesu unapređenja.

4. SASTANAK ŠIREG TIMA

Dana 30.09.2020. godine održan je 4. Sastanak šireg tima. Na sastanku su prisustvovali partneri iz Socijalno uslužne zadruge Martinov plašt Ivana Leško i Veselko Musa, vanjski suradnici psihologinja Eva Jurković, psihijatar Miroslav Bojić te voditelj projekta TREBAM SUSTAV Zoran Jelić. Više od pola projekta je "prohodano". Tim povodom tijekom sastanka širi tim se reflektirao na dosadašnje programe, radionice i događaje unutar projekta TREBAM SUSTAV. Zatim su uslijedili novi planovi. Situacija je i dalje izazovna ali možemo sa zahvalnošću izvijestiti kako niti jedan suradnik/ca i korisnik nije bio/la pogođen/a niti zaražen/a virusom Covid-19. Pred nama je ostalo još nekoliko mjeseci do završetka projekta. Očekuje nas zahtjevan tempo, ali u timskom duhu spremni smo za akciju! 

Završen je 2. krug radionica - Profesionalne orijentacije 

Još jedna sretna vijest! Iza nas je završen 2. krug radionica profesionalne orijentacije koju je održala draga suradnica psihologinja Eva Jurković s korisnicima 2. grupe. Psihologinja je provela testiranje radne sposobnosti i vještina, te savjetovanje svakog korisnika u klubu za zapošljavanje u skladu s pokazanim rezultatima testiranja. Dio grupnih okupljanja bio je obogaćen druženjima svih suradnika i korisnika. Unatoč izazovnoj situaciji radi pojave virusa Covid-19, pozitivne i motivirajuće atmosfere nije izostalo. Pred nama je još 3. krug radionica profesionalne orijentacije koja će se održati na zimu. Veselimo se zimskom druženju. 

Završen je 2. krug radionica - Ekonomsko savjetovanje i Informatičko opismenjivanje 

S radošću javljamo kako je uspješno završen drugi krug radionica - "Ekonomsko savjetovanje za upravljanje osobnim financijama" koje je opet vodila draga suradnica Dubravka Jedut Roca i "Informatičko opismenjavanje" pod ponovnim vodstvom dragog suradnika i studenta Petra Prenca. Obje radionice su bile poučne i korisne za polaznike drugog kruga programa. Gđa. Jedut Roca je temu upravljanje osobnim financijama ponovno sveobuhvatno razradila kako bi korisnici mogli osvijestiti i važnost upravljanja svakim aspektom vlastitog života - psihički, fizički, egzistencijalni i duhovni aspekt s naglaskom na upravljanje vlastitim resursima. Petar je s korisnicima druge grupe prošao osnove infromatike kako bi korisnici poznavali građu kompjutera i savladali osnove informatike. Treći krug radionica planiramo započeti na zimu. 

GOTOV JE ZATVORENIČKI PRIRUČNIK  

Knjiga Zatvorenički priručnik pisana je jednostavnim rječnikom, s velikom ljubavlju, nadom i vjerom da je nemoguće moguće te da ne postoji niti jedan/na čiji život od danas ne može postati bolji. S uvjerenjem da su svi ljudi jednaki i da u svakome postoji potencijal, autori Dražen Patračić i Mihael Josić upustili su se u pustolovinu pisanja Zatvoreničkog priručnika. S veseljem možemo najaviti kako je priručnik gotov i spreman je za distribuiranje. Cilj priručnika je pomoći svakoj osobi koja se našla na životnoj prekretnici i ne zna kako i kamo dalje, da dođe do punine svog potencijala i da zna kome se točno može obratiti za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne i pri izlasku iz zatvorskog sustava. Pozdravljamo svakog čitatelja i slobodno se javite i naručite svoj primjerak!   

3. SASTANAK ŠIREG TIMA   

Dana 08.06.2020. održan je 3. Sastanak šireg tima. Na sastanku su prisustovali partneri iz Socijalno uslužne zadruge Martinov plašt Ivana Leško i veselko Musa, vanjski suradnici psihologinja Eva Jurković, psihijatar Miroslav Bojić volonter psiholog Tomislav Rončević, administratorica i referentna točka projekta Laura Khera te voditelj projekta TREBAM SUSTAV Zoran Jelić. lako nas je pojava virusa Covid-19 možda malo usporila, nije nas spriječila da se reorganiziramo kao tim i prilagodimo novonastaloj situaciji. Na sastanku smo se  najviše osvrnuli na prava i sigurnost naših korisnika. Ujedinjeni u namjeri da bez obzira na novonastale izazove, sprovedemo sve planove, dogovorili smo daljnji tijek rada i programa.

VODITELJ STAMBENE ZAJEDNICE   

S ponosom vam predstavljamo našeg dragog kolegu i korisnika koji služi kao voditelj stambene zajednice u sklopu projekta TREBAM SUSTAV. Pa da ga predstavimo: Slavko Vukašinec, dolazi iz Zagreba. U zatvoru je proveo 28 godina. Burni početni boravak u zatvoru pretvorio se u pravi rehabilitacijski program gdje se Slavko susreo s osobama koje su mu poslužile i bile na poticaj da zakorači u svijet promjene svog stanja i karaktera. Mijenjajući pogled na svijet tako je stekao povjerenje osoblja zatvora i autoritet među cimerima s kojima je boravio u zatvoru. Trenutno motivira i druge bivše zatvorenike na promjenu pričajući svoje životno iskustvo te vodi brigu o korisnicima stambene zajednice i njihovim potrebama uz pomoć i mentorstvo kolega. 

PROMIJENILI SMO ADRESU - NOVA STAMBENA ZAJEDNICA 

Vrijeme pandemije nas je možda sve zateklo, ali za korisnike projekta TREBAM SUSTAV nije bilo nimalo monotono. Udruga STIJENA RESOC preselila je stambenu zajednicu na novu adresu. Kuća se nalazi u pod sljemenskoj zoni okružena prirodom i potočićem. Nedaleko se nalazi park prirode Medvednica i idealno je mjesto za korisnike stambene zajednice. Kuća se sastoji od tri kata te njen kapacitet broji do 10 mjesta. Stambenu zajednicu smo opremili pomoću financijskih sredstava od projekta koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Svi korisnici su sudjelovali u opremanju, sklapanju namještaja i čišćenju stambene zajednice. S otvorenjem smo pričekali da mjere predostrožnosti popuste te smo zajedno s korisnicima proslavili useljenje i novi početak na novoj adresi. Posebno nas veseli veliki dnevni boravak koji će uskoro biti ispunjen održavanjem raznih radionica i grupnih sastanaka. Voditelj stambene zajednice je jedan od korisnika. O ulozi voditelja stambene zajednice kao i o samom voditelju uskoro stiže više informacija u zasebnom postu. 

Završen 1.krug radionica profesionalne orijentacije

Još jedna radosna vijest. Iza nas je završen 1. krug radionica profesionalne orijentacije koju su održali draga suradnica psihologinja Eva Jurković i dragi volonter psiholog Tomislav Rončević s korisnicima 1. grupe. Psiholozi su proveli testiranje radne sposobnosti i vještina, te savjetovanje svakog korisnika u klubu za zapošljavanje u skladu s pokazanim rezultatima testiranja. Dio grupnih okupljanja bio je obogaćen i večerom te od srca pohvaljujemo  suprugu korisnika Vedrana Vincelja  koja je pripremila zdravu i ukusnu večeru, bolju polovicu našeg volontera pshiologa Tomislava za sjajne kolače te našeg Zorana za najbolju tuna salatu. Obje večere bile su na veliko zadovoljstvo svih prisutnih te su pridonjele koheziji grupe. Može opet? Može. Uskoro...

Završen 1.krug radionica - Ekonomsko savjetovanje i Informatičko opismenjavanje 

S veseljem javljamo kako je uspješno završen prvi krug radionica - "Ekonomsko savjetovanje za upravljanje osobnim financijama" koje je vodila draga suradnica Dubravka Jedut Roca i "Informatičko opismenjavanje" pod vodstvom dragog suradnika i studenta Petra Prenca. Obje radionice su bile poučne i korisne za polaznike programa. Gđa. Jedut Roca je temu upravljanje osobnim financijama sveobuhvatno razradila kako bi korisnici mogli osvijestiti i važnost upravljanja svakim aspektom vlastitog života - psihički, fizički, egzistencijalni i duhovni aspekt s naglaskom na upravljanje vlastitim resursima. Petar je s korisnicima prošao osnove informatike kako bi korisnici poznavali građu kompjutera i savladali osnove informatike. Radionice su se održavale srijedom i subotom, jedna iza druge, počevši 18.12.2019. te je prvi krug radionica službeno bio završen 25.01.2020. godine. Drugi krug radionica planiramo započeti u proljeće. 

2. SASTANAK PROJEKTNOG TIMA I DRUŽENJE S KORISNICIMA

Dana 29.11.2019. održali smo drugi sastanak projektnog tima u sklopu projekta TREBAM SUSTAV. Na sastanku su bili prisutni partneri iz Socijalno uslužne zadruge Martinov plašt Ivana Leško i Veselko Musa, vanjski suradnici psihologinja Eva jurković , volonter psiholog Tomislav Rončević, administratorica i referentna točka projekta Laura Khera te voditelj projekta TREBAM SUSTAV Zoran Jelić. Okupljeni su razradili detaljan plan rada, postavili su datume i pripremili sadržaj radionica koje će psiholozi u narednom periodu održavati s korisnicima. Jedan od glavnih sadržaja biti će psihološko testiranje korisnika u svrhu prikupljanja podataka o njihovim poslovnim interesima, vještinama i kompetencijama. Nakon sastanka tima, pridružili su nam se i sami korisnici programa kako bi se uz zakusku i u prijateljskom ambijentu bolje upoznali s psiholozima i stekli povjerenje radno grupne atmosfere.

 

Kreiran je logo projekta TREBAM SUSTAV

Evo, došao je i taj dan, dobili smo logo projekta. Radi se o grafičkom rješenju koje opisuje naš rad i naše ciljeve. Logo simbolizira uredno složena i strukturirana slova u „sustav“, slova su odvojena pregradama koje simboliziraju rešetke s obzirom da se bavimo ciljanom skupinom zatvorenika ali je bitno za naglasiti da su one iznutra, a ne izvana jer je ideja da se korisnici osjećaju slobodno i nesputano i da imaju mogućnost razvijanja u svim smjerovima. Mi smo jako zadovoljni grafičkim rješenjem, a nadamo se da se i Vama sviđa!


PRVI SASTANAK PROJEKTNOG TIMA

Dana 20.09.2019. održali smo prvi sastanak projektnog tima u sklopu projekta TREBAM SUSTAV. Na sastanku su bili prisutni partneri iz Socijalno uslužne zadruge Martinov plašt Ivana Leško i Veselko Musa, vanjski suradnici psihologinja Eva Jurković i psihijatar dr.sc. Miroslav Bojić te administratorica i referentna točka projekta Laura Khera te voditelj projekta TREBAM SUSTAV Zoran Jelić. Nakon međusobnog upoznavanja i predstavljanja, voditelj projekta je predstavio svima prisutnima ciljeve, aktivnosti i očekivane rezultate projekta te je dogovoren načelni plan rada za period od idućih 18 mjeseci. Uz proaktivnu atmosferu, tim je dogovorio praktičnu suradnju i raspodijelio pojedinačne i odgovornosti po timovima do sljedećeg sastanka koji planiramo za drugu polovicu 10. mjeseca ili prvu polovicu 11. mjeseca.


RADIONICA U MARIJI BISTRICI

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva organizirala je radionicu podrške za osnaživanje korisnika u izradi kvalitetne dokumentacije od 25.-26. rujna, 2019. u Mariji Bistrici, hotelu BLUESUN KAJ. Udruga STIJENA RESOC zajedno s partnerima iz Zadruge Martinov plašt uputila se na navedenu radionicu kako bi bila detaljnije informirana o pisanju izvještaja u sklopu dobivenog EU projekta TREBAM SUSTAV. Radionica je bila iscrpna i sveobuhvatna te smo mogli postavljati pitanja o onome što nam nije bilo jasno. Radionicu su vodili zaposlenici Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a osigurani smještaj i hrana su bili super.


NABAVLJENA JE PRVA POŠILJKA ALATA

Kako je u projektu zamišljeno da se kroz rad Job centra između ostalih aktivnosti omogući korisnicima i edukacija iz korištenja alata, nabavili smo prve ručne alate za strolarske poslove i poslove uređenja interijera te za poslove uređenja okoliša. Ručni alati su profesionalna linija od firme Praktik za koju smo kao i sve ostalo što smo kupili dobili dodatni popust od veletrgovine Likos d.o.o.


NABAVLJEN JE SOFTVER OD MICROSOFTA

Udruga STIJENA RESOC, upotrijebila je pogodnost koju nudi program podrške Microsofta za organizacije civilnog društva. Naime, Microsoft preko regionalnog partnera, udruge Mašta iz Sarajeva (BIH), omogućuje organizacijama civilnog društva nabavu softvera po značajno povoljnijim uvjetima nego što su redovite tržišne cijene. Tako je naša Udruga izvršila narudžbu i osigurala 2 Windovs 10 i 3 Office paketa za potrebe novonabavljene informatičke opreme. Imali smo izazove s instalirtanjem s obzirom da se sve instalira online, ali danas je naša informatička oprema funkcionalna i koristi u službi provođenja projekta.


KUPLJENA JE INFORMATIČKA OPREMA!

Udruga STIJENA RESOC, dana 21.08.2019. nabavila je novu informatičku opremu od firme Mikronis koja je ključni zastuponik za HP računala u RH, a omogućen nam je i popust s obzirom na karakter onoga čime se bavimo. U sklopu projekta TREBAM SUSTAV, dio sredstava predodređen je za informatičku opremu koja je potrebna za izvođenje projekta tako da je sada naša Udruga „bogatija“ za dva HP nova printera, jedan HP prenosni laptop i dva HP stolna računala. Našu novu informatičku opremu koriste zaposleni na projektu te korisnici projekta i s veseljem smo je dočekali.

Javi nam se

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Izjava o odricanju od odgovornosti: „Stajališta izražena u ovoj publikaciji/programu/izlošku/videu/audio materijalu isključiva su odgovornost udruge STIJENA RESOC i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. “

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija i iz fonda ESF www.strukturnifondovi.hr